ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

     Το Μουσείο ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας Σταματιάδη ιδρύθηκε το  2008. Ιδρυτής και δημιουργός του Μουσείου αυτού είναι ο Πολυχρόνης Ε. Σταματιάδης.


ΣΚΟΠΟΣ

     Σκοπός του Μουσείου είναι η προώθηση της Γεωλογικής επιστήμης σε ένα ιδιωτικό χώρο, ένα χώρο εκπαίδευσης και μάθησης με την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση του ανθρώπου ώστε δια της γνώσης να επανέλθει στο σεβασμό της φύσης ως μοναδική πηγή ζωής. Να κάνει γνωστά τα ορυκτά διαθέτοντας όλες τις γνώσεις του σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, να τους ωθήσει στο να ασχοληθούν και να αφιερώσουν λίγο χρόνο γνωρίζοντας από κοντά το θαυμαστό κόσμο των πολύτιμων λίθων και απολιθωμάτων, εμπλουτίζοντας σιγά σιγά τις γνώσεις τους για την Ιστορία και εξέλιξη του μοναδικού πλανήτη Γη. 

     Είναι αλήθεια ότι τα πολλά προβλήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και προκαλούν τη σύγχυση και το άγχος της εποχής μας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση μας από το φυσικό περιβάλλον.


Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

     Το Μουσείο Σταματιάδη ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας είναι το πρώτο γεωλογικό Μουσείο στην Ρόδο και την Δωδεκάνησο. Η μη ύπαρξη ενός παρόμοιου Μουσείου ήταν μια αξιοσημείωτη έλλειψη για τον τόπο μας. Παρά την πασίγνωστη ορυκτολογική και παλαιοντολογική αξία του ελληνικού υπέδαφους παρόμοια συλλεκτική προσπάθεια δεν εκδηλώθηκε ποτέ στον τόπο μας την Ρόδο. Πολλά έχουν γραφτεί λίγα έχουν γίνει.
Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου δεν αφορά μόνο περιοχές που είναι πλούσιες σε μεταλλεύματα αλλά όπου υπάρχει μαθητής και φοιτητής, έμπειρος ή νέος συλλέκτης, φυσιολάτρης ή απλά ένας επισκέπτης που θέλει να δει από κοντά και να θαυμάσει τα δημιουργήματα αυτά της φύσης δίχως να χρειαστεί να μεταβεί  σε άλλα μέρη μόνο και μόνο για να τα δει και να πάρει μερικές πληροφορίες ή για να κάνει  κάποια εργασία που χρειάζεται στο σχολείο του.
Εδώ μπορεί να έρχεται όποτε επιθυμεί και να ασχολείται αποκομίζοντας γνώσείς, μπορεί να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Μουσείου σε μεγάλη οθόνη κινηματογραφικής προβολής ότι αφορά την φύση και το περιβάλλον μας.
Τα σχολεία επίσης μπορούν να οργανώνουν  εκπαιδευτικές εκδρομές και να διδάσκουν το μάθημα της γεωλογίας στο χώρο αυτό έτσι ώστε να γίνεται περισσότερο κατανοητή.


ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

     Η συλλογή και πρόσκαιρη ή μόνιμη έκθεση ορυκτών και απολιθωμάτων, επισκέψιμη από το ευρύ κοινό δε είναι κάτι που συμβαίνει  για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υπάρχουν αξιόλογες συλλογές όπως είναι αυτή του Λαυρίου της Καμάριζας, στον Άγιο Κωνσταντίνο της Μήλου του Μουσείου Κωτσιομύτη στο Λυγουρίο Αργολίδος Δήμου Ασκληπιείου, της Πελοποννήσου το Μουσείο Λέσβου και Κρήτης.


ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

    Το Μουσείο Σταματιάδη βρίσκεται 7 χιλ. από την πόλη της Ρόδου επί της λεωφόρου Ηρακλειδών  33 στην Ιαλυσό και 5 χιλ. από το Αεροδρόμιο Διαγόρας προς Ρόδο.

Τηλέφωνο και Φαξ: 22410 90201
Κιν. : 6975595865

© Copyright 2007 - 2019

Λεωφόρος Ηρακλειδών 33 Ιαλυσός Ρόδος - Τηλ. :22410 90201 - Φαξ :22410 90201 - Κιν. :697 559 5865
 URL : www.geomuseum.gr - E-mail : info@geomuseum.gr

Είσοδος

Powered by cmeasy